Contestarea proceselor verbale

Contestarea proceselor-verbale de contravenție

Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia, competența revenind judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.

La plângerea contravențională se anexează în copii certificate pentru conformitate cu originalul, în atâtea exemplare câte părți sunt plus un exemplar pentru instanță, următoarele înscrisuri:

  • procesul-verbal de contravenție contestat;
  • cartea de identitate a petentului;
  • dacă este cazul, dovada de circulație;
  • taxă judiciară de timbru în cuantum de 20 lei, conform art. 19 din OUG 80/2013, privind taxele judiciare de timbru.

ATENȚIE!! INDIFERENT DE LOCUL SĂVÂRȘIRII FAPTEI CONTRAVENȚIONALE, TAXA JUDICIARĂ DE TIMBRU SE ACHITĂ INTR-UN CONT DISTINCT DE VENITURI AL BUGETULUI LOCAL TAXE JUDICIARE DE TIMBRU SI ALTE TAXE DE TIMBRU, AL UNITATII ADMINISTRATIV TERITORIALE IN CARE PERSOANA FIZICA ARE DOMICILIUL SAU RESEDINTA ORI, DUPA CAZ, IN CARE PERSOANA JURIDICA ARE SEDIUL SOCIAL.

DACA PERSOANA CARE DATOREAZA TAXA JUDICIARA DE TIMBRU NU ARE NICI DOMICILIUL, NICI RESEDINTA ORI, DUPA CAZ, SEDIUL IN ROMANIA, TAXA JUDICIARA DE TIMBRU SE PLATESTE IN CONTUL BUGETULUI LOCAL AL UNITATII ADMINISTRATIV TERITORIALE IN CARE SE AFLA SEDIUL INSTANTEI LA CARE SE INTRODUCE ACTIUNEA SAU CEREREA.

Naplata taxei judiciare de timbru atrage anularea plângerii contravenționale formulate ca netimbrate.

Indiferent de sancțiunea contravențională aplicată: avertisment/amendă, taxa judiciară este în cuantum de 20 lei.

Instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa in termen, asculta pe cel care a facut-o si pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat, administreaza orice alte probe prevazute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal, si hotaraste asupra sanctiunii, despagubirii stabilite, precum si asupra masurii confiscarii.

ATENȚIE!! INSTANȚA POATE ÎNLOCUI SANCȚIUNEA AMENZII CU SANCȚIUNEA AVERTISMENT.

Hotărârea prin care s-a soluționat plângerea contravențională se atacă doar cu apel, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii. Apelul se depune la Judecătoria care a pronunțat hotărârea. Apelul se judecă de Tribunal.  Se atașează o dată cu apelul o taxă judiciară de timbru în cuantum de 20 lei.

Conform art. 5 din OG nr. 2/2001, sanctiunile contraventionale sunt principale si complementare.

Sanctiunile contraventionale principale sunt:

  • avertismentul;
  • amenda contraventionala;
  • prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

Sanctiunile contraventionale complementare sunt:

  • confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii;
  •  suspendarea sau anularea, dupa caz, a avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati;
  • inchiderea unitatii;
  • blocarea contului bancar;
  • suspendarea activitatii agentului economic;
  • retragerea licentei sau a avizului pentru anumite operatiuni ori pentru activitati de comert exterior, temporar sau definitiv;
  • desfiintarea lucrarilor si aducerea terenului in starea initiala.

Avertismentul si amenda contraventionala se pot aplica oricarui contravenient persoana fizica sau juridica.

Prestarea unei activitati in folosul comunitatii se poate aplica numai contravenientilor persoane fizice.

Daca aceeasi persoana a savarsit mai multe contraventii sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie.

Cand contraventiile au fost constatate prin acelasi proces-verbal, sanctiunile contraventionale se cumuleaza fara a putea depasi dublul maximului amenzii prevazut pentru contraventia cea mai grava sau, dupa caz, maximul general stabilit in prezenta ordonanta pentru prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

In cazul in care la savarsirea unei contraventii au participat mai multe persoane, sanctiunea se va aplica fiecareia separat.

Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.

Procesul-verbal neatacat in termen, precum si hotararea judecatoreasca  prin care s-a solutionat plangerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.

Avertismentul se adreseaza oral atunci cand contravenientul este prezent la constatarea contraventiei si sanctiunea este aplicata de agentul constatator.

In celelalte cazuri avertismentul se socoteste executat prin comunicarea procesului-verbal de constatare a contraventiei, cu rezolutia corespunzatoare.

Daca sanctiunea a fost aplicata de instanta prin inlocuirea amenzii contraventionale cu avertisment, comunicarea acesteia se face prin incunostintare scrisa.

Punerea in executare a sanctiunii amenzii contraventionale se face astfel:

  • de catre organul din care face parte agentul constatator, ori de cate ori nu se exercita calea de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei in termenul prevazut de lege;
  • de catre instanta judecatoreasca, in celelalte cazuri.

In vederea executarii amenzii, organele prevazute supra vor comunica din oficiu procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, neatacat cu plangere in termenul legal, in termen de 30 de zile de la data expirarii acestui termen, ori, dupa caz, dispozitivul hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a solutionat plangerea, in termen de 30 de zile de la data la care hotararea a devenit irevocabila, astfel:

  • pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organelor de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza teritoriala domiciliaza contravenientul persoana fizica sau, dupa caz, isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica;
  • pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat, organelor de specialitate ale unitatilor subordonate Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in a caror raza teritoriala isi are domiciliul fiscal contravenientul persoana juridica.

Executarea se face in conditiile prevazute de dispozitiile legale privind executarea silita a creantelor fiscale. Impotriva actelor de executare se poate face contestatie la executare, in conditiile legii.